Hoe Process Mining gebruikt kan worden om waarde te creëren: inzichten en tips van Celonis World Tour 2023

Bright Cape was aanwezig bij de Celonis World Tour 2023 in Amsterdam, een roadshow die industrieleiders, zakelijke titanen en ’s werelds topexperts op het gebied van Process Mining en execution management samenbrengt . Het was een geweldig evenement en een kans om bij te praten met oude collega’s, huidige klanten, bekende gezichten tegen het lijf te lopen en nieuwe te ontmoeten. Deze dag was een geweldig moment om visies op Process Mining te bespreken, te reflecteren op ieders individuele Process Mining-reis en, het allerbelangrijkste, de successen te delen die we behalen en de uitdagingen die we wellicht gemeen hebben.

De line-up van keynote sprekers was verspreid over verschillende industrieën, zoals het bankwezen & financiën, telecommunicatie, life-science en gezondheidszorg. Het toonde de diversiteit van omgevingen waarin Process Mining kan worden toegepast en de flexibiliteit om zich aan te passen aan meerdere specifieke gevallen als het gaat om het creëren van waarde in de dagelijkse bedrijfsvoering. We kregen waardevolle inzichten in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Process Mining en real-life verhalen van klanten over hoe zij hun waardereis zijn begonnen.

Uit presentaties en sprekers van ABN AMRO, DSM, Rabobank, Akzo Nobel, T-Mobil en Celonis zelf hebben we de belangrijkste highlights en lessen gehaald. De World Tour wordt ook gebruikt als platform om nieuwe ontwikkelingen te delen in de nog steeds groeiende Process Mining wetenschap zoals OCPM (Object Centric Process Mining) en in de Celonis software. We hebben deze inzichten voor u samengevat.

 

Wanneer we meerdere teams samenbrengen om te discussiëren en uiteindelijk beslissingen te nemen, stel je dan een Netflix-serie voor. Elk team kijkt 1 aflevering van de serie, maar geen van hen kijkt dezelfde. Elk team geeft vervolgens de trailer van 10 seconden van hun ene aflevering aan hun senior leidinggevende. De leidinggevenden komen bij elkaar op basis van de trailer die ze hebben gezien en proberen een beslissing te nemen over wat de volgende serie moet worden.

Rachita Singh over de huidige KPI-rapportagepraktijk binnen bedrijven

Customer Operations Transformation Leader bij AkzoNobel

De hoogtepunten van de Celonis World tour 2023

Nieuwe ontwikkelingen van Celonis

Afrida Mahbub - Director Demo Experience bij Celonis

Trapte af en heeft ons laten zien hoe uw bedrijf eruit kan zien. Celonis is ontworpen om top-down en bottom-up waarde te vinden voor procesoptimalisatie. Het is een teamsport. Celonis stelt analisten en managers in staat om inzichten over objecten en gebeurtenissen te onttrekken, rekening houdend met gegevensprivacy en GDPR-regelgeving die van toepassing is. Het begint met een snelle en efficiënte data-integratie en het beheert de data pipeline. Na het succesvol laden van de data heb je toegang tot de levende weergave van je proces.

Divya Krishnan - Vice President Product Marketing bij Celonis

Introduceerde de nieuwe Object Centric Process Mining-software, die een revolutie teweegbrengt door de overgang van 2D naar 3D. Deze innovatieve aanpak biedt een eenvoudige, systeemagnostische en flexibele uitgebreide gegevensbasis. Deze release vormt de kern van hun missie om snel substantiële waarde te leveren door de prestaties van belangrijke bedrijfsprocessen te verbeteren.

Bright Cape's hoogtepunten en kijk op Celonis, ABN AMRO, DSM, Rabobank, Akzo Nobel en T-Mobil in deze baanbrekende dag

Celonis: Naast de OCPM-toepassing (Object Centric Process Mining) lanceerde Celonis een model voor PQL-generatie: in de nabije toekomst kun je Celonis vragen wat je wilt weten en het antwoord krijgen dat je nodig hebt, zoals in een Chat GPT-stijl. Dit betekent dat door simpelweg een vraag in te typen zoals “toon me het maandelijkse inkomen van afdeling X in een kolomgrafiek en voeg een trendlijn toe”, het platform automatisch de gewenste visualisatie genereert.

Deze mogelijkheid om moeiteloos inzichten op maat te verkrijgen is werkelijk indrukwekkend. Zodra het toegankelijk wordt, staan we te popelen om het te testen en de mogelijkheden grondig te evalueren.

 

Takeaways

  Het gebruik van nauwkeurige definities en gegevens valideren voordat conclusies worden getrokken op basis van alleen rapportage.

+ Zakelijke gebruikers zonder data-achtergrond kunnen snel de inzichten krijgen waarnaar ze op zoek zijn.

+ OCPM maakt het mogelijk om niet alleen inzicht te krijgen in één proces, maar in de hele organisatie.

 

 

“Het is geweldig om te zien dat Celonis nieuwe functies heeft onthuld die Object Centric Process Mining mogelijk maken. De techniek zal zeker een game changer zijn in de industrie en het mogelijk maken om niet slechts één proces te minen, maar een hele business! Ik kan niet wachten om ermee te spelen en de nieuwe use cases te zien die het zal opleveren, zoals Wil van der Aalst verwachtte.

Katrin Kostova, Senior Process  Mining  Consultant bij Bright Cape

ABN AMRO: Jaap Richter, Business Developer Process Design DFC, legde uit dat inzicht en expertise van Celonis-partner professionals van cruciaal belang zijn om compliance en operationele use cases effectief aan te pakken. Zij spelen een cruciale rol in het stimuleren van effectieve business intelligence, maar de grootste uitdaging ligt in het vinden van het juiste talent voor deze functies. Het is essentieel om individuen te identificeren die over de nodige vaardigheden en kennis beschikken om op dit gebied uit te blinken.

Hij voegde er ook aan toe dat de overgang van een niet-datagestuurd profiel naar een datagestuurd profiel een belangrijke verandering kan zijn voor degenen die betrokken zijn bij procesverbetering. Het vereist een mentaliteitsverandering en de bereidheid om een datagestuurde aanpak te omarmen. Deze overgang is nog gaande, maar bij de processen die over zijn op de nieuwe manier van werken, plukt de bank al de vruchten van datagestuurde besluitvorming.

 

 

Learnings

 • Duidelijk inzicht verwerven in de mogelijkheden van het Celonis-platform
 • Stimuleren van effectieve business intelligence

DSM: Freek van den Broek, Digital Business Optimization Lead, werkt bij een wereldwijd bedrijf dat is veranderd van de Nederlandse Staatsmijnen in een life-sciences en voedselproductiebedrijf. DSM vertelde dat ze door hun fusie met Firmenich zijn getransformeerd en gediversifieerd naar schoonheids- en gezondheidsproducten.

Na 4 jaar hebben ze hun standaard financiële processen zoals O2C, P2P, AP en AR ingevoerd. Door te beginnen met kleine gestandaardiseerde processen hebben ze aan het begin van het project al vroeg succes geboekt om steun en goedkeuring te krijgen van de belangrijkste belanghebbenden binnen een organisatie. Ze zijn ook van plan om het Celonis-gebruik uit te breiden naar hun tegenhanger en in staat te zijn om processen op een datagestuurde en op feiten gebaseerde manier te sturen.

 

Learnings

 • Zorg voor vroegtijdige successen om steun vanuit het bedrijf te krijgen
 • Bekijk de feiten en heb het zelfvertrouwen ze te delen
 • Creëer een coalitie en ontketen samen verborgen waarde

Rabobank: Frank van Geffen, Process Mining Lead bij Rabobank, vertelde hoe hun data analytics team begon met het zeer handmatig uitvoeren van werk, wat arbeidsintensief was. Hij deed Process Mining experimenten met Wil van der Aalst, de “Godfather of Process Mining”. Na het bewijzen van de waarde en samen met Bright Cape als partner, lanceerden ze afgelopen juni met succes de centralisatie van deze capaciteit.

 

Learnings

 • Verbeter je intuïtie met datagestuurde feiten
 • Focus op wat de meeste waarde voor je creëert
 • Haal de juiste partners op het juiste moment binnen

 

“Ik was ontzettend trots om een shout-out te krijgen van Frank van Geffen tijdens zijn keynote over het succes van enabling Process Mining binnen de Rabobank. In de afgelopen anderhalf jaar hebben we ons ontwikkeld als een centrum van enablement en zijn we begonnen de mogelijkheden uit te breiden naar een breder publiek. Van hypotheken tot Know Your Customer (KYC) en van zakelijke kredietverlening tot betalingen, processen vormen de kern van elke organisatie en in staat zijn om een impact te maken is waar we allemaal naar streven.”

Maurits Akkerman, Team Lead & Senior Process Mining Consultant bij Bright Cape

Akzo Nobel: Rachita Singh, Transformation Lead, Integrated Supply Chain CoE, is een expert op het gebied van rapportage mindset versus mining mindset, en benadrukt de noodzaak om de traditionele maandelijkse KPI-rapportagepraktijk te doorbreken. Ze stelt dat een Celonis-licentie is alsof je een Ferrari in de garage hebt staan. Het is zonde om er geen ritje mee te maken! Hetzelfde geldt voor Celonis en Process Mining, het is bedoeld om gebruikt te worden voor constante monitoring.Dit is een goed moment om een nieuwe aanpak te omarmen.

Ze adviseert om een specifieke use case te kiezen die relatief eenvoudig en intuïtief is en volledig te committeren aan de implementatie ervan. Door te focussen op deze use case kan vooruitgang worden waargenomen en een pipeline voor verdere verbeteringen worden gebouwd. Het is essentieel om zorgvuldig een implementatiepartner te kiezen die het proces effectief kan ondersteunen en begeleiden.

 

Learnings

 • Selecteer begrijpelijke en hanteerbare use cases
 • Leg een basis en stel best practices vast
 • Kies een implementatiepartner met achtergrondkennis van de industrie

T-Mobile: Jose Sanchez, Lead Commercial Analyst, vertelde over hun doel om het aantal verspilde gesprekken bij T-Mobile te verminderen. Eerst wilden ze begrijpen waarom er verspilde gesprekken plaatsvinden. Ze verzamelden alle web- en app-gegevens en alle factuurgegevens. Door de gegevens te analyseren realizeerde ze zich dat klanten de app-functies niet volledig kunnen gebruiken en namen ze corrigerende maatregelen en verminderde ze het aantal verspilde gesprekken met 30%.

Voor de komende drie jaar heeft T-Mobile een visie geformuleerd om een center of excellence op te zetten dat bestaande waarde binnen de organisatie ontsluit en beperkingen op middelen vermindert. Hun ambitie is om een cultuur te bevorderen die expertise van onderaf stimuleert, met als doel om meer experts binnen de organisatie te evangeliseren en mondiger te maken. Op deze manier wil T-Mobile onbenut potentieel aanboren en een meer samenwerkend en deskundig personeelsbestand creëren.


Learnings

 • Onaangeboorde waarde realiseren die hoge kostenbesparingen oplevert
 • Effectief reageren op veranderende marktdynamiek of klantbehoeften
 • De organisatorische uitrol van Process Mining-mogelijkheden verbeteren

 

 

Een glimp van de Celonis World Tour 2023

Benieuwd hoe Bright Cape je kan helpen inefficiënties te verminderen en je interne processen te verbeteren door Process Mining te integreren in je dagelijkse werkzaamheden?

Neem dan contact op met Paul Veendrick (Managing Director) en Maurits Akkerman (Team Lead Process Mining). Wij gebruiken Process Mining om organisaties inzicht te geven in hoe hun processen lopen en of er (verborgen) bottlenecks zijn waardoor het proces ondermaats presteert. Process Mining werpt niet alleen licht op hoe dingen zijn gebeurd, maar geeft ook antwoorden op waarom het is gebeurd. Wij zijn een trotse en deskundige implementatiepartner van Celonis, een wereldwijde leider in executiemanagement, wiens Execution Management System bedrijven een moderne manier biedt om hun bedrijfsprocessen volledig op data en intelligence uit te voeren.

Of u nu al bekend bent met Process Mining maar het punt hebt bereikt waarop u naar het volgende niveau wilt of als Process Mining nog onbekend terrein is en u meer wilt weten. We beantwoorden graag al uw vragen!