Bright Cape heeft een design library gecreëerd om snel prototypes van dashboards te maken

Bij Bright Cape bieden we de unieke discipline Human-Data Interaction (HDI) aan. Deze discipline overbrugt de kloof tussen data en mensen. Samen met onze Data Analisten, Data Scientists, Data Engineers en Process Mining Consultants vormen onze Human Data Interaction Consultants een integraal onderdeel van ons multidisciplinair team dat voortdurend bezig is met het creëren van inzichten om processen te optimaliseren. Data science biedt veel mogelijkheden, maar het is ongelooflijk belangrijk om altijd rekening te houden met de eindgebruiker. Het is daarom van cruciaal belang om jezelf af te vragen wat de vraagsteller echt wil zien in zijn dashboards en monitoren om effectief te kunnen sturen op de processen. En hier komt onze HDI-expertise om de hoek kijken. Heeft de eindgebruiker alleen een getal, een tabel of een KPI met informatie nodig of is er meer aan de hand?

Met de steeds groeiende hoeveelheid data zijn dashboards een geweldig middel om te visualiseren wat er in je organisatie gebeurt. Maar vaak worden dashboards uiteindelijk niet gebruikt omdat ze niet voldoen aan de behoeften van de eindgebruiker. En als je data oplossing niet aan de verwachtingen voldoet of niet geschikt is voor de eindgebruiker, heeft het geen waarde. We hebben nu een bibliotheek gemaakt waarmee mensen sneller prototypes kunnen maken en dus sneller oplossingen kunnen valideren.

Twee van onze consultants uit het HDI team, Lotte Sap (HDI Consultant & Data Analyst) en Muhan Liu (HDI Consultant) zijn de kracht achter onze unieke bibliotheek om low-fidelity dashboard prototypes te creëren. Deze bibliotheek is gratis beschikbaar voor iedereen. Lees mee waarom Lotte en Muhan op dit idee zijn gekomen.

Dashboards en Design Thinking

Tegenwoordig wordt er veel data verzameld, en veel bedrijven willen hun data visualiseren om meer inzicht te krijgen in wat er gebeurt. Een veel voorkomend probleem is dat veel bedrijven dashboards hebben gemaakt om inzicht te krijgen in hun gegevens, maar dat deze dashboards uiteindelijk niet worden gebruikt.

Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat de eindgebruikers niet volledig betrokken zijn bij de ontwikkeling van het dashboard en daardoor het punt van waarde voor de gebruikers missen. Een manier om dit te doen en vooraf te evalueren is om de vereisten te consolideren in een prototype en te testen voordat het dashboard in gebruik wordt genomen.

Design thinking is een geweldig kader om nieuwe producten of processen te ontwikkelen. Het begint met het ontdekken van de behoeften van de belangrijkste stakeholders en volgt dan een iteratief proces om uiteindelijk tot een goed eindproduct te komen. Een heel belangrijk onderdeel van het design thinking proces is prototyping. Prototyping is het proces van het maken van (interactieve) mock-ups van je eindproduct die je kunt testen. Dit maakt snelle iteraties en verbeteringen van je eindproduct mogelijk, zonder dat je je eindproduct bij elke iteratie opnieuw moet opbouwen of programmeren.

Prototyping is het proces van het maken van (interactieve) mockups van je eindproduct dat je kunt testen

Het ontbreken van een geschikte design library voor dashboarding

Een probleem waar wij als HDI-team tegenaan liepen was dat we geen ontwerpbibliotheek hadden waarmee we snel prototypes van dashboards konden maken. Het tekenen van een prototype met de hand of met ontwerpsoftware kan tijdrovend zijn en staat geen snelle veranderingen toe.

Met de steeds groeiende hoeveelheid data en de vraag naar dashboards, bedachten we dat we niet de enigen zouden zijn die met dit probleem werden geconfronteerd. Daarom besloten we onze eigen dashboard design library te bouwen! We creëerden onze bibliotheek in Figma, een web-based ontwerp applicatie die geweldig is voor teamwork en vrij toegankelijk voor iedereen. We hebben ons All-round Dashboard Design gedeeld in de Figma Community zodat het ook voor andere teams beschikbaar is om te gebruiken!

Bekijk de Design Libary

 

De voordelen van de design library

Met onze design library kun je dashboards prototypen op verschillende niveaus van fidelity. Het kan zo eenvoudig zijn als slepen en neerzetten (drag and drop), maar elke visual kan worden verfijnd om hogere niveaus van fidelity te creëren. Wat deze tool bijzonder maakt, is dat het dynamisch is. Dit betekent dat wanneer je een iets kleins verandert in een bepaalde grafiek, de rest van het ontwerp zich automatisch aanpast aan de juiste grootte en weergave. Bovendien zijn de beschikbare visuals in de design library niet gebaseerd op een bepaalde dashboarding software, zoals bijvoorbeeld Power Bi, Spotfire of Tableau, maar op veelgebruikte visuals in dashboards in het algemeen, waardoor het voor iedereen bruikbaar is!

“Het tekenen van een prototype met de hand of met ontwerpsoftware kan tijdrovend zijn. We wilden een bibliotheek maken die gebruiksvriendelijk is en gebaseerd op veelgebruikte visuals in dashboards, waardoor het voor iedereen bruikbaar is!”

– Lotte Sap (HDI Consultant & Data Analyst) en Muhan Liu (HDI Consultant)

Usability testing en ondersteunend materiaal

Onder het mom van daad bij het woord te voegen (‘practice what you preach’) hebben we tijdens de ontwikkeling van deze tool ook gebruikerstesten uitgevoerd met onder andere user experience designers (UX designers). Dit hielp de tool te verbeteren qua uiterlijk, gebruik en volledigheid. Verder zijn er een handleiding en video-tutorials gemaakt en opgenomen om de usability van onze tool te verbeteren!

Download de handleiding

"*" geeft vereiste velden aan

Deze handleiding ondersteunt je bij het maken van snelle prototypes met onze Figma-bibliotheek. Het biedt meer informatie over soorten dashboards en visualisaties van onze Figma-bibliotheek.


Door dit formulier in te vullen, ga ik akkoord met de privacy voorwaarden en dat mijn contactgegevens mogen worden gedeeld met Bright Cape.

Deze dashboard library is niet alleen waardevol voor UX-onderzoek en -ontwerp, maar kan bijvoorbeeld ook data analisten helpen om de inhoud en het uiterlijk van de dashboards af te stemmen met de stakeholders om extra werk te voorkomen. Bovendien is deze library waardevol voor klanten en stakeholders, aangezien we zo sneller betere en geschiktere dashboards kunnen maken!

Usability-test van het Figma dashboard

Benieuwd hoe Bright Cape je kan helpen om een tool of dashboard zo gebruiksvriendelijk en zinvol mogelijk te maken?

Neem contact op met Lindsey van der Lans (Managing Director en Manager van de Human Data Interaction Consultants). Door onze gecombineerde expertise van data scientists, data analisten, data engineers en HDI consultants, zijn we in staat om vooruit te denken om het probleem te begrijpen en wat de data moet helpen oplossen. Wij hebben de kennis om waarde uit je data te halen om een verschil te maken in je dagelijkse activiteiten. Wij helpen je je data en de context ervan te begrijpen. Vervolgens gebruik je deze inzichten om weloverwogen keuzes te maken om je processen te optimaliseren en je organisatie in goede banen te leiden door mensen centraal te stellen en data en technologie zo te ontwerpen dat ze voldoen aan de menselijke behoeften.