Om de uitdaging aan te gaan, volgde Bright Cape een gestructureerde probleemoplossende aanpak. Eerst hebben we veel tijd doorgebracht met de inhoudelijke experts van de klant om een goed begrip te krijgen van de behoeften, het proces en de uitdagingen. Uiteindelijk werd de vraag geformuleerd wat de minimaal mogelijke kosten zijn om de verlichting en warmtekrachtkoppelingen te laten functioneren, gegeven een brede set van zakelijke requirements. De requirements bestonden onder andere uit het handhaven van de hoogste niveaus van zowel kwaliteit als productiviteit van de TastyTom producten.
Ten tweede moesten we een geschikte analytische aanpak identificeren. Toen het bedrijfsprobleem eenmaal goed was gedefinieerd, besloten we gebruik te maken van mixed integer linear programming (MILP) om het probleem op te lossen. MILP is een klasse van lineaire optimalisatietechnieken die zeer geschikt is om nutstoewijzingsproblemen aan te pakken. We bouwden dus een wiskundig model dat (i) de doelfunctie van het vinden van de minimaal haalbare kosten en (ii) de beperkingen codeert. Relevante invoerbronnen waren onder andere de prijzen op de energiemarkt (gas, elektriciteit) en de interne energievraag.
Om computers het model te laten oplossen, codeerden we het vervolgens in een Python-programma met behulp van een open-source lineair optimalisatiepakket. Het wiskundige programma kreeg de taak om het optimale dagelijkse schema te vinden om de verlichting en de warmtekrachtkoppelingseenheden van stroom te voorzien om aan de bedrijfsvereisten te voldoen tegen minimale kosten. We gebruikten Kedro om een modulaire data science pipeline te bouwen die de invoergegevens voorbewerkte, het optimalisatiemodel oploste en de bedrijfsoutput genereerde.