Verhoog de betrouwbaarheid van je ESG-rapportage met geavanceerde datatechnologie

In de afgelopen jaren is Environmental, Social en Governance (ESG) steeds meer centraal komen te staan in de besluitvorming van bedrijven. Met de toenemende vraag naar transparantie staan bedrijven echter voor een uitdaging: hoe presenteren zij hun ESG-prestaties zo effectief mogelijk? Van het realiseren van de juiste datakwaliteit tot het naleven van regelgeving, het realiseren van betrouwbare ESG-rapportage vereist een duidelijke strategische visie en een robuuste werkwijze. Om succesvol te zijn moeten bedrijven deze uitdagingen het hoofd bieden om de geloofwaardigheid en impact van hun ESG-prestaties te vergroten.

Wat is ESG rapportage?

Het realiseren van de vereiste ESG-rapportage

Environmental, Social, en Governance (ESG) zijn de drie factoren die worden gebruikt om de duurzaamheid en ethische impact van een investering van een bedrijf te meten.

  • Environmental: Richt zich op de impact van een bedrijf op de planeet, inclusief de CO2-voetafdruk, afvalbeheer en het behoud van hulpbronnen.
  • Social: Evalueert hoe een bedrijf relaties beheert met werknemers, leveranciers, klanten en gemeenschappen. Dit omvat arbeidspraktijken, diversiteit en betrokkenheid.
  • Governance: Omvat het bestuur van het bedrijf, de beloning van bestuurders, audits, interne controles en de rechten van aandeelhouders.

Waarom ESG binnen bedrijfsvoering steeds belangrijker wordt:

  • Naleving van regelgeving: Overheden en instanties voeren steeds strengere ESG regels in die nageleefd dienen te worden.
  • Risicobeheer: Het identificeren van risico’s met betrekking tot milieu-, sociale en bestuurlijke factoren kan bedrijven helpen zich te beschermen tegen potentiële financiële verliezen.
  • Concurrentievoordeel: Duurzaamheid gaat niet alleen over naleving; het is een katalysator voor innovatie. Bedrijven die nieuwe inzichten kunnen verkrijgen uit hun ESG data kunnen makkelijker nieuwe kansen in de markt identificeren. Daarnaast stelt het hen in staat operationele efficiëntie te verbeteren en de veerkracht op te bouwen die nodig is om de groeiende uitdagingen binnen de maatschappij en het milieu aan te gaan.

ESG vs. CSRD

Wat is het verschil tussen ESG en CSRD?

Aangezien duurzaamheid in het bedrijfsleven steeds belangrijk wordt, is het essentieel dat binnen organisaties ESG (Environmental, Social, Governance) en CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) worden erkend en begrepen. Deze kaders helpen organisaties namelijk hun impact op de samenleving en het milieu te meten en te rapporteren.

  • ESG: Dit zijn vrijwillige richtlijnen die bedrijven ondersteunen bij het verbeteren van hun duurzaamheidspraktijken. Deze richtlijnen worden steeds belangrijker, aangezien ze worden gebruikt door investeerders om de milieu-, sociale en bestuurlijke impact van bedrijven te beoordelen.
  • CSRD: Deze richtlijn verplicht bedrijven in de EU tot uitgebreide duurzaamheidsrapportages. Hierdoor worden transparantie en verantwoording omtrent de impact van het bedrijf op het milieu en het sociale domein gewaarborgd.

Ontvang onze CSRD Compliance kalender

De invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om hun emissies te rapporteren, waaronder eventuele Scope 3-emissies. Dit betekent dat bedrijven moeten uitzoeken hoe ze Scope 3-emissies kunnen meten en aan deze regelgeving kunnen voldoen.

Het kan lastig zijn om de impact van de nieuwe regelgeving op jouw organisatie te bepalen en een plan voor het naleven van de betreffende regels op te stellen. Om je hierbij te ondersteunen, heeft Bright Cape de CSRD Compliance kalender ontwikkeld. Deze kalender biedt een overzicht van alle belangrijke deadlines voor de implementatie van de CSRD-regels, zodat je goed voorbereid bent wanneer de regelgeving ingaat.

Wat zijn de voordelen van ESG oplossingen?

Maak een positieve impact en stimuleer zakelijke groei met ESG-rapportage

Het toepassen van ESG-rapportage binnen je organisatie vermindert niet alleen risico’s, maar biedt ook kansen om waarde op lange termijn te creëren, innovatie te bevorderen en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving en het milieu. De invoering van ESG-rapportage kan verschillende voordelen met zich meebrengen voor bedrijven in diverse sectoren:

Verbeterde reputatie en merkwaarde

Door je betrokkenheid bij ESG-principes aan te tonen kan je de reputatie van je bedrijf verbeteren, verhoog je de merkwaarde en trek je sociaal verantwoorde investeerders en klanten aan.

Beter risicomanagement

Door ESG-risico’s - zoals verstoringen in de toeleveringsketen of problemen met regelgeving - te identificeren en aan te pakken kun je de lange termijn levensvatbaarheid en veerkracht van je bedrijf waarborgen.

Kostenbesparingen en efficiëntievoordelen

ESG-initiatieven leiden vaak tot hogere operationele efficiëntie, minder hulpbronnenverbruik en minder afval. Dit resulteert op lange termijn in een kostenbesparingen.

Aantrekken en behouden van talent

Werknemers zijn steeds vaker op zoek naar een werkplek met een duidelijke maatschappelijke missie. Het focussen op ESG resulteert in het aantrekken van goede kandidaten, een hogere werknemerstevredenheid en een verbeterde retentie.

Innovatie en concurrentievoordeel

Het bevorderen van een duurzaamheidscultuur kan innovatie in producten, diensten en processen stimuleren. Hierdoor kun je je onderscheiden in de markt en een concurrentievoordeel kunt behalen.

Bright Cape's visie op het gebruik van ESG data

Van ESG strategie naar implementatie: de kracht van een maatwerk aanpak

Om de uitdagingen binnen ESG-data projecten succesvol te kunnen omarmen, zien we bij Bright Cape dat een gestructureerde werkwijze die de organisatie door de verschillende fasen van volwassenheid (zie onderstaande afbeelding) begeleid van groot belang is. Tijdens dit proces zorgen we ervoor dat de datakwaliteit gewaarborgd blijft en er een concrete ESG strategie wordt bepaald. Het volgen van een systematische route helpt namelijk om waardevolle inzichten te krijgen en een positieve impact te realiseren.

. 1. Quality check

Data engineering
Zorg voor de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van ESG-data door middel van data engineering. Dit legt de basis voor effectieve analyse en besluitvorming.

. 2. Descriptive

Data analytics
Analyseer ESG-prestaties en trends om een duidelijk overzicht van eerdere resultaten te krijgen. Dit helpt bij het ontwikkelen van strategische initiatieven en het rapporteren aan stakeholders.

. 3. Diagnostic

Process Mining
Gebruik process mining om de oorzaken en drijfveren van ESG-prestaties te achterhalen. Dit maakt het mogelijk om inefficiënties en verbeterpunten binnen de bedrijfsvoering te identificeren.

. 4. Predictive

Data science
Pas geavanceerde data science methodieken toe om toekomstige ESG-trends te voorspellen. Deze inzichten stimuleren proactieve besluitvorming en bevorderen het risicobeheer op basis van voorspellende inzichten.

. 5. Prescriptive

Data Science / Analytics / Process mining
Geef concrete aanbevelingen voor het optimaliseren van ESG-prestaties op basis van prescriptive analytics. Dit bevordert continue verbetering en duurzame praktijken.

Waarom onze ESG oplossingen je verder helpen

Hoe jij profiteert van onze unieke aanpak

Bright Cape biedt een unieke aanpak voor ESG data projecten, gericht op het maximaliseren van de impact in elke fase van de implementatie. Onze brede expertise zorgt voor gestructureerd data management, het ontsluiten van nieuwe inzichten en verbeterde stakeholder communicatie door middel van gebruiksvriendelijk UX design.

Holistische benadering

In plaats van alleen te kijken naar specifieke ESG-tools, bekijken wij het volledige data ecosysteem en identificeren we kansen en verbeterpunten.

Op maat gemaakte oplossingen

Dankzij onze ervaring in sectoren zoals banking, finance, manufacturing en logistiek kunnen wij ESG-dataoplossingen aanpassen naar de unieke behoeften en uitdagingen van elke sector.

Uitgebreid data management

Met onze expertise in analytics, engineering en proces mining helpen wij organisaties bij het effectief beheren en structureren van grote hoeveelheden ESG-data.

Geavanceerde analyses en inzichten

Door gebruik te maken van onze kennis in data science en analytics halen wij waardevolle inzichten uit ESG-data. Dit helpt bij het ontdekken van trends, patronen en correlaties die strategische beslissingen ondersteunen.

Meer betrokken stakeholders

Door UX principes toe te passen kunnen we de presentatie en verspreiding van ESG-rapporten optimaliseren. Dit maakt ze intuïtief, visueel aantrekkelijk en boeiend voor stakeholders.

Case studies

Energiekosten verlagen door een slimme toewijzing van energieverbruik en -productie

Deze toonaangevende Nederlandse speler in de glastuinbouw was op zoek naar een oplossing om de energiekosten voor het verwarmen en verlichten van hun kassen te verlagen. Ze stonden voor de uitdaging om de kosten voor gas- en elektriciteitsverbruik in balans te brengen met de opbrengsten van overtollige elektriciteit. Op dit moment is de besluitvorming tijdrovend en handmatig.

Om dit aan te pakken werd een geautomatiseerd optimalisatiemodel ontwikkeld, wat rekening houdt met marktprijzen voor vraag en aanbod van energie, interne energiebehoeften en prestatiedata uit het verleden.

Potentiële vermindering van energieverbruik op basis van datagestuurde voorspellingen

Het productieproces van Holland Malt verbruikt grote hoeveelheden energie. Ze worstelen met het instellen van de optimale draaiknoppen voor ovens om het energieverbruik te verminderen.

Om dit probleem op te lossen, creëerde Bright Cape een voorspellend model op basis van historische data, dat de duur van het droogproces voorspelt. In 71% van de gevallen voorspelde het model nauwkeurig de droogtijd binnen een bereik van 30 minuten. Het model stelde Holland Malt in staat om de draaiknoppen van de ovens aanzienlijk in te stellen op basis van datagestuurde voorspellingen. Door het productieproces te sturen kan het energieverbruik worden verminderd, met een potentiële besparing van 1% warmte per batch = 539 huishoudens aan jaarlijks energieverbruik.

Krijg weer controle over je due diligence-proces

De oorspronkelijke inspectieprocessen van derden waren inefficiënt, tijdrovend en foutgevoelig, wat leidde tot hoge kosten, reputatierisico’s en een gebrek aan controle. Om dit op te lossen, ontwikkelde Bright Cape een volledig geautomatiseerde oplossing voor klantenscreening, die alle derde partijen controleert door interne en externe data te analyseren. Partijen met een hoog risico worden verder onderzocht door experts. Hierdoor kregen de bedrijven volledige controle over hun due diligence-processen, zijn ze volledig compliant en kunnen ze risico's beter beheren.

Klaar om een positieve impact te maken en bedrijfsgroei te realiseren met behulp van ESG-rapportage?

Onze unieke aanpak van ESG-dataprojecten omvat zowel data management, als het ontsluiten van geavanceerde inzichten en het verbeteren van stakeholdermanagement door intuitief UX-ontwerp. Dit stelt ons in staat om waarde te maximaliseren in elke waarde van de implementatie. Zet nu de eerste stap richting een positieve impact voor zowel het milieu als uw bedrijf.

Vraag het Willem, onze Data Analytics teamlead!