In de maakindustrie spelen operationele managers een cruciale rol bij het toezicht houden op en het beheer van de dagelijkse operatie. In de dynamiek die zo typerend is voor manufacturing is het een bekende valkuil om je enkel te richten op grote trends en optimalisatiekansen, terwijl voor het verbeteren van de winstgevendheid de echte inzichten vaak in de details te vinden zijn. In dit blog leggen we uit waarom het ontwikkelen van een datagedreven, bottom-up benadering voor het identificeren van cost drivers in de maakindustrie je onverwachte inzichten kan opleveren en je kan helpen de winstgevendheid te verbeteren.
Zo bepaal je de cost drivers in je value chain
Het belang van cost drivers
Centraal in kostenbeheer staat een eenvoudig maar krachtig concept: cost drivers. Dit zijn de tandwielen en hefbomen die direct de kosten van een activiteit beïnvloeden en de basis vormen voor de financiële prestaties van je organisatie. Maar cost drivers zijn meer dan alleen regels op een balans; ze zijn de sleutel tot diepere inzichten in de onderliggende krachten die je winst beïnvloeden
Cost drivers zijn geen willekeurige cijfers – ze vormen de bouwstenen van kostenpatronen. Zie ze als het DNA van je bedrijf, dat bepaalt hoe kosten stijgen en dalen in reactie op veranderingen in bedrijfsactiviteiten of productievolume. Door de causale relatie tussen cost drivers en uitgaven te begrijpen, kun je voorspellen hoe veranderingen in deze factoren de totale kosten zullen beïnvloeden. Dit is een cruciale vaardigheid in de zoektocht naar kostenreductie en operationele efficiëntie.
Welke cost drivers zijn er in manufacturing?
Hier komt Michael Porter en zijn belangrijke werk over concurrentievoordeel de hoek om kijken. Porter introduceerde een systematische manier om de activiteiten van een bedrijf te analyseren door de lens van de value chain. Zijn model verdeelt activiteiten in twee hoofdcategorieën: primaire activiteiten en ondersteunende activiteiten en biedt een routekaart om te begrijpen waar waarde wordt gecreëerd en waar kosten worden gemaakt (Figuur 1).
Laten we deze theorie praktisch maken met een voorbeeld. Stel dat je de kosten op operationeel niveau binnen je value chain wilt verlagen. Wat zijn de belangrijkste cost drivers die je moet overwegen?
- Arbeidskosten: Directe arbeidsuren en arbeidskosten zijn voor de hand liggende kandidaten. Arbeid is immers vaak een van de grootste uitgaven in operations binnen de maakindustrie.
- Grondstoffen: Van prijs tot volume, elk aspect van de inkoop en het gebruik van grondstoffen speelt een rol in je kosten. Kwaliteitscontrole en afvalbeheer zijn ook cruciale factoren om te overwegen.
- Apparatuur: Totale machinebenutting, afschrijving, onderhoud en uitvaltijd dragen allemaal bij aan de kosten. Het maximaliseren van de efficiëntie en levensduur van je apparatuur kan na verloop van tijd aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.
- Energie: In een tijdperk van stijgende energiekosten en milieubewustzijn kunnen het monitoren van energieverbruik en het beheren van piekverbruik een aanzienlijke impact hebben op je operationele kosten.
In de maakindustrie is het begrijpen van cost drivers niet zomaar een luxe, maar een noodzaak. Door de verschillende factoren die de kosten op elk niveau van je value chain beïnvloeden te analyseren, krijg je de inzichten die je nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen en impactvolle veranderingen door te voeren.